Τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο για το στομάχι.

Τα πολύτιμα συστατικά του προσδίδουν στο ελαιόλαδο πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία, ιδιότητες που κανένα άλλο έλαιο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, καθιστώντας το την πιο υγιεινή επιλογή.

Την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου – που το καθιστά αυτομάτως και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά – τη βρίσκουμε φυσικά στο παρθένο ελαιόλαδο από την πρώτη (εξαιρετικά παρθένο) ή τη δεύτερη (παρθένο) ψυχρή έκθλιψη.

Το πιο σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της ελιάς είναι η περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες.

Αφενός επηρεάζουν σημαντικά τη γεύση του ελαιόλαδου, αφετέρου, έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση και αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμες για την υγεία μας. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες τόσο καλύτερο ποιοτικά το ελαιόλαδο.

Οι πολυφαινόλες είναι οι λεγόμενες δευτερογενείς φυτικές ουσίες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η ελαιοευρωπαΐνη, η οποία είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό και άρα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, το ελαιόλαδο θεωρείται ότι παίζει ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου.

olive museum

Είναι γνωστό πως ο καρκίνος του στομάχου και του παχέος εντέρου έχουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης στην περιοχή της Μεσογείου, όπου το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στην καθημερινή μαγειρική. Αφού η ελαιοευρωπαΐνη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει επίσης τη γήρανση, παρουσιάζοντας μια διόλου ευκαταφρόνητη αντιγηραντική δράση. Επίσης, προστατεύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

“If my cuisine were to be defined by just one taste, it would be that of subtle, aromatic, extra – virgin olive oil.” Alain Ducasse

Εν ολίγοις, για όσους προσέχουν την υγεία τους το ελαιόλαδο, με υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών, είναι απαραίτητο.

Ακόμη, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα τόσο περισσότερο καιρό διατηρεί το ελαιόλαδο το φρέσκο άρωμά του!

Οι πολυφαινόλες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα, συνεπώς, ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα αλλά και στο τηγάνισμα.

Και ίσως το ελληνικό ελαιόλαδο ευθύνεται για το γεγονός ότι οι γηραιότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο μικρό νησί της Ικαρίας, που κατοικείται από μόλις 8.500 κατοίκους. Τα 100α γενέθλια δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά ασθένειες όπως ο καρκίνος και η καρδιά ή η άνοια είναι.

Tags: