1850

Οι ρίζες μας

Η οικογενειακή μας παράδοση «μετράει» ήδη τέσσερις γενεές. Βρισκόμαστε στο 1850, η οικογένεια της μητέρας μας ζει στη Σίνα, ένα μικρό χωριουδάκι στους πρόποδες του Ταΰγετου. Εκείνη τη μακρινή εποχή το ελαιόλαδο παραγόταν στο ελαιοτριβείο της οικογένειας που βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτικού. Το ελαιόλαδο αξιοποιούνταν στο μαγείρεμα, στην περιποίηση του δέρματος, σε ιατρικές θεραπείες και για την παρασκευή σαπουνιού. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν και μέσο για συμφωνίες ανταλλαγής «Σου δίνω λάδι, μου δίνεις αυγά».

1987

Η αρχή της δικής μας ιστορίας

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο παππούς της μητέρας μας ήταν ο πρώτος στην οικογένεια, που πουλούσε ελαιόλαδο σε έναν έμπορο που ταξίδευε στα χωριά αγοράζοντας ελαιόλαδο από όλους τους μικροκαλλιεργητές που έβρισκε για να το πουλήσει στο εξωτερικό. Η ιστορία της δικής μας φάρμας ξεκινά το 1987, όταν οι γονείς μας παντρεύτηκαν. Σύμφωνα με την παράδοση, προίκα δόθηκε από τον πατέρα της νύφης, τον παππού μας Βασίλη.

2005

Η Οικογένεια

Η προίκα αποτελούνταν από 15 στρέμματα γης που περιείχε ελαιόδεντρα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή… Από τότε οι γονείς μας αύξησαν την έκταση της γης στα 160 στρέμματα με τρεις ποικιλίες ελιάς: Κορωνέικη και αγριελιές για την παραγωγή ελαιολάδου και αετονυχολιές, τις γνωστές σε όλους μας Καλαμών, να παρασκευάζονται ως επιτραπέζιες ελιές. Μεγαλώσαμε ανάμεσα στους ελαιώνες και η φροντίδα τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

2019

Apirooil

Ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο για την οικογένειά μας. Η νέα γενιά αποφασίζουμε να συνδυάσουμε την οικογενειακή μας παράδοση και τεχνογνωσία, προσδίδοντας της μοντέρνα αισθητική, με αμείωτη αγάπη και μεράκι για τα ελαιόδεντρα μας και το ελαιόλαδο μας!

2021

Η ταυτότητά μας

Η διαδρομή μας είναι γεμάτη αξίες, μόχθο, δημιουργία, έμπνευση, μνήμες, χαρές και λύπες και πολλή αγάπη. Θελήσαμε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις ρίζες μας, την ταυτότητα μας. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε το μικρό μας μουσείο, στο Μαυροβούνι, αναπαράσταση παλαιού ελαιοτριβείου του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν η θεά Αθηνά εκείνη που δώρισε στους Αθηναίους ένα ελαιόδεντρο. Ο βασιλιάς Κέκροπας, μισός άνθρωπος και μισός φίδι, ήταν ο βασιλιάς της Κεκροπίας. Η πόλη μεγάλωνε και ευημερούσε και προσέλκυσε το φθόνο των θεών του Ολύμπου καθώς οι κάτοικοι της πόλης δεν τους απέδωσαν ποτέ τιμές. Αποφάσισαν, έτσι, να ονοματίσουν την πόλη με το όνομα κάποιου Ολύμπιου και να ορίσουν ένα προστάτη – θεό.
Οι πιο επίμονοι διεκδικητές ήταν δύο.
Η θεά της σοφίας, Αθηνά, και ο θεός των θαλασσών, Ποσειδώνας.
Ο πατέρας των θεών, Δίας, θέλοντας να λύσει τη διαμάχη πρότεινε στους δύο αντιπάλους να ετοιμάσουν ένα δώρο για τους κατοίκους της Κεκροπίας που θα είχε αιώνια αξία. Αποφάνθηκε επίσης ότι ο βασιλιάς Κέκροπας και οι πολίτες θα ήταν αυτοί που θα αποφασίσουν ποια προσφορά ήταν η καλύτερη, επιλέγοντας με τη σειρά του τον πιο άξιο θεό για προστάτη τους. Ο Ποσειδώνας πρόσφερε στους ανθρώπους μία πηγή με νερό ενώ η Αθηνά φύτεψε ένα σπόρο στο έδαφος, ο οποίος μεγάλωσε σε μια όμορφη, μεγάλη, καρποφόρα ελιά. Το δώρο αυτό διάλεξαν οι Αθηναίοι καθώς θα τους πρόσφερε φαγητό, ελαιόλαδο και καυσόξυλα. Ομόφωνα χαιρέτησαν την Αθηνά ως προστάτιδα τους και δόθηκε σε εκείνη η αιώνια τιμή να ονοματίσει την πόλη.

“We love what we do, how we do it, and the people involved”

Τα ελαιόδεντρα μας καλλιεργούνται φυσικά, χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά, και οι πολύτιμοι καρποί συλλέγονται με παραδοσιακές τεχνικές. Συνδυάζουμε την παράδοση και τη σύγχρονη τεχνογνωσία με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουμε το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο.

Πάντα με βαθύ σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Κάνουμε το πάθος και το μεράκι μας πράξη. Και αυτό διαμορφώνει την αποστολή, το όραμα και τις αξίες μας!

Γεια σας! Είμαι ο Μιχάλης.

Μιχάλης – Μάριος Ρεσμπίθας

Olive Oil Expert