Frequently Asked Questions

Σε αυτή τη σελίδα απαντάμε σε κάποιες απορίες σας. Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για την επίλυση περαιτέρω αποριών. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ένα καλό ελαιόλαδο αποτελείται αποκλειστικά από τον καθαρό, αγνό χυμό ολόκληρου του ελαιοκάρπου.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για το «υγρό χρυσό» που έχουμε ακούσει από όλους εσάς!

 

1. Τι σημαίνει το Apirooil;

άπειρο- Adj. [apiro-, apeiro-] = infinite

Apiro είναι η ελληνική λέξη για το άπειρο και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν η θεά Αθηνά εκείνη που προσέφερε το ελαιόλαδο μέσω της ελιάς στους Αθηναίους ως ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας.

Αξίες μας είναι η διατήρηση των παραδόσεων και ο συνδυασμός τους με τον πιο σύγχρονο τρόπο σκέψης, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο αλλά και στις περιβαλλοντικές μας δεσμεύσεις! Ότι με αγάπη μας χαρίζει η φύση επιστρέφεται πίσω στη φύση. Σημαντικό παράδειγμα είναι πως δεν καίμε τα κλαδιά της ελιάς, αλλά τα σπάμε σε μικρά κομμάτια τα οποία θα χρησιμεύσουν ως λίπασμα για τα ελαιόδεντρά μας! Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε αυθεντικοί και διαφανείς στους πελάτες μας και θέλουμε πάντα να προσφέρουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Χωρίς όρια! Αυτό είναι το Apirooil!

2. Πώς αναγνωρίζουμε ένα πολύ καλό ποιοτικά ελαιόλαδο;

Μια πολύ σημαντική ερώτηση που ταλανίζει πολλούς καταναλωτές!

Δυστυχώς, σπάνια μπορεί να διακρίνει κανείς την ποιότητα του ελαιολάδου μόνο από την ετικέτα του! Αλλά η αναζήτηση ενδείξεων είναι μια καλή αρχή.
Όσες περισσότερες πληροφορίες δίνονται τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, πληροφορίες σχετικά με τη
χώρα ή περιοχή προέλευσης, ποικιλία ελιάς κ.λπ.
Πέρα από τις υποχρεωτικές πληροφορίες όπως η ημερομηνία λήξης ή η περιεχόμενη ποσότητα, η αναφορά του έτους συγκομιδής είναι μία καλή ένδειξη για την ποιότητα του ελαιολάδου. Γενικότερα όσο παλαιότερο είναι το ελαιόλαδο, τόσο περισσότερο άρωμα έχει χάσει. Αλλά ακόμη και αν απουσιάζει το άρωμα, και πάλι δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά αν το ελαιόλαδο δεν προέρχεται από μαζική παραγωγή όπως του super market ή ενός εκπτωτικού καταστήματος.

Οι μικροί παραγωγοί θέλουν πάντα να προσφέρουν στους πελάτες τους, ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας! Επίσης θέλουν αυτό το ελαιόλαδο να προσφέρεται σε μία όμορφη συσκευασία ή μπουκάλι. Για αυτό και πολλές φορές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να έχουν παραχθεί περισσότερες φιάλες από αυτές που μπορούν να πουληθούν σε μια χρονιά συγκομιδής.

Ακόμη, η οξύτητα καθώς και η περιεκτικότητα στις πολύτιμες πολυφαινόλες διακρίνουν ένα ελαιόλαδο πρώτης ποιότητας.

Οξύτητα και περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει μέγιστη οξύτητα 0,8% και όχι ελαττώματα γεύσης. Ωστόσο, ένα πραγματικά καλό ελαιόλαδο έχει πολύ χαμηλότερη οξύτητα σε επίπεδα που κυμαίνονται μεταξύ 0,2 – 0,6%. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο οξύτητας, τόσο πιο ταγκισμένο είναι το λάδι. Οι γνώστες εξηγούν πως το καλό ελαιόλαδο κυμαίνεται σε τιμές πολυφαινόλης από 250 mg/kg. Τα premium ελαιόλαδα φτάνουν σε τιμές 500 mg/kg και άνω. Ελαιόλαδα από το super market, από την άλλη πλευρά, περιέχουν στην καλύτερη περίπτωση 100 mg/kg.

Γεύση

Ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο διαθέτει πάντα δυνατή και φρέσκια γεύση ενώ γενικότερα η γευστική του γκάμα κυμαίνεται από φρουτώδες σε πικρό και ελαφρώς πικάντικο. Μπορεί μερικές φορές να αφήνει ακόμη και μια αίσθηση γρατζουνίσματος στο λαιμό σαν επίγευση. Πόσο πικρή είναι η γεύση του καθορίζεται από το είδος της ελιάς και την ωριμότητα των ελιών που χρησιμοποιούνται. Οι άγουρες πράσινες ελιές δίνουν στο λάδι μια πιο πικάντικη γεύση. Λάδι που δεν έχει σχεδόν καθόλου γεύση είναι συνήθως κατώτερης ποιότητας.

Μυρωδιά

Το καλό ελαιόλαδο διακρίνεται για τα ευχάριστα αρώματά του, όπως το φρέσκο χορτάρι και τα βότανα και φυσικά τον άγουρο φρεσκοκομμένο καρπό της ελιάς.

Τα υπέροχα αυτά αρώματα προκύπτουν από τη μη – οξειδωτική επεξεργασία κατά την έκθλιψη.

Σίγουρα ένα κακό σημάδι είναι η ελαφριά μυρωδιά ξυδιού ή κρασιού ή ταγκισμένου βουτύρου καθώς και παλαιών ξηρών καρπών.

Επίσης, τραυματισμένες ελιές, μολυσμένες από παράσιτα, που βρίσκονται αφημένες για αρκετές ημέρες (σε πλαστικές σακούλες), καθώς και η ακατάλληλη μεταχείρισή τους στο ελαιουργείο, δίνουν λάδια με άσχημες μυρωδιές και δυσάρεστες νότες ζύμωσης.

Τιμή

Η τιμή δε λέει αυτόματα κάτι για την ποιότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν μπορεί κάποιος να πάρει ένα καλό ποιοτικά και υπεύθυνα παραγόμενο ελαιόλαδο με 3,99 € / 500 ml ή ακόμα και πιο λίγο.

Μισό λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στο ράφι σε τιμή τουλάχιστον 10€.

Ωστόσο, τα καλύτερα και πιο νόστιμα ελαιόλαδα δεν είναι διαθέσιμα για λιγότερο από 20€ τα 500ml.

Σας ακούγεται ακριβό; 

Ο μέσος Αυστριακός ή Γερμανός καταναλώνει περίπου 1 λίτρο ελαιόλαδο το χρόνο.

Αν υποθέσουμε ότι το λίτρο κοστίζει 40€, αυτό κάνει 0,11€/ ημέρα.

Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό αν αναλογιστούμε τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία.

Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το μονοποικιλιακό, το οποίο συλλέγεται με το χέρι.

Το μονοποικιλιακό ελαιόλαδο αποτελείται από μία μόνο ποικιλία ελιάς και είναι κατάλληλο για όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερα αρωματικό ελαιόλαδο.

Πικάντικα και πιο ιδιαίτερα ελαιόλαδα λαμβάνονται από πράσινες, άγουρες ακόμη ελιές.

Το ελαιόλαδο Apirooil, για παράδειγμα, είναι ένα απόλυτα αγνό ελαιόλαδο από την Κορωνέικη ελιά, το οποίο συλλέγεται με το χέρι με παραδοσιακές μεθόδους.

Με αυτό τον τρόπο οι ελιές υποβάλλονται σε όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία και ζημιά.

Χτυπήματα στον καρπό μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορη ζύμωση και να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα.

Επομένως, είναι σημαντικό να μην προσθέτουμε ελιές που έχουν πέσει στα δίχτυα συγκομιδής ή να αποθηκεύουμε τις ελιές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πλαστικές σακούλες.

Στην Apirooil αμέσως μετά τη συγκομιδή των καρπών, τους τοποθετούμε σε τσάντες από γιούτα και τους μεταφέρουμε στο ελαιοτριβείο την ίδια μέρα!

Έτσι, όσον αφορά τη συγκομιδή η παραδοσιακή, χειρωνακτική εργασία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν πρόκειται για την παραγωγή λαδιού, καθώς η παραδοσιακή διαδικασία με τους πετρόμυλους και τις πρέσες περιλαμβάνει διαδικασίες οξείδωσης, μεταξύ άλλων.

Για αυτό το λόγο, τη σήμερον ημέρα οι ελιές επεξεργάζονται, χωρίς εξαίρεση, με σύγχρονα μηχανήματα.

Επίσης, υπάρχουν αρκετές φυσικές επιρροές που καθορίζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Εκτός από τις κλιματικές συνθήκες, ο δάκος, για παράδειγμα, είναι σημαντικός εχθρός της ελιάς.

Συνεπώς, το ελαιόλαδο μας έχει επίσης διαφορετικές αναλύσεις ανάλογα με την εσοδεία.

3. Τι θα πρέπει να αναγράφεται στο μπουκάλι;

Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα καλό και υγιεινό ελαιόλαδο, η ετικέτα θα πρέπει τουλάχιστον να υποδεικνύει ότι είναι ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Εδώ, πάλι, τα ποιοτικά κριτήρια είναι διευρυμένα.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι το ελαιόλαδο που επιλέξατε είναι αποκλειστικά μίας εκλεκτής σοδειάς, από μία συγκεκριμένη περιοχή και όχι αποτέλεσμα προσμίξεων.

Η ανάμειξη των ελαίων δεν έχει πάντα σκοπό την παραγωγή κατωτέρου ποιοτικά ελαιολάδου, αλλά την προσαρμογή στις γευστικές προτιμήσεις των πελατών.

Κατά συνέπεια, η πραγματική γευστική εμπειρία δεν είναι πλέον δεδομένη. Όπως το ότι ένα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» πρέπει τότε να έχει την ένδειξη ή π.χ. «Μείγμα ελαιόλαδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ως ονομασία προέλευσης.

Αγνοήστε τα διαφημιστικά σλόγκαν όπως «100% ιταλικά» ή «Πρώτο πάτημα» γιατί αυτά δεν έχουν κανένα νόημα και μιλούν σπάνια για ποιότητα. Για παράδειγμα, οι μηχανές που χρησιμοποιούνται για το πρεσάρισμα είναι τόσο αξιόπιστες που δε χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία.

Εν κατακλείδι, όσο λιγότερο παρουσιάζει ένα ελαιόλαδο τον εαυτό του τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι κατώτερης ποιότητας.

4. Γιατί το Apirooil δεν αναγράφει την ημερομηνία συγκομιδής στο μπουκάλι του;

Μία ένδειξη για ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο είναι όταν αναγράφεται το έτος συγκομιδής στην ετικέτα του μπουκαλιού.
Στο super market ο παραγωγός δεν μπορεί να δώσει άμεσα πληροφορίες για το ελαιόλαδό του.
Στην Apirooil ο λόγος που δεν αναφέρουμε το έτος συγκομιδής είναι αποκλειστικά επιχειρηματικός.
Θέλουμε να παράγουμε ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιότητας και να το προσφέρουμε στον καταναλωτή με ανάλογο τρόπο. Το μπουκάλι μας είναι ειδικά σχεδιασμένο για εμάς.
Ωστόσο, το οι ποσότητες που αγοράζονται υπερβαίνουν την ποσότητα λαδιού που μπορούμε να εμφιαλώσουμε σε ένα έτος συγκομιδής.

Προκειμένου να μη μείνουν αχρησιμοποίητα τα μπουκάλια με τη λάθος εσοδεία, σημειώνουμε τις φιάλες μόνο τη στιγμή της εμφιάλωσης οπότε τεχνικά μπορούμε να αναγράφουμε μόνο την ημερομηνία λήξης.

Στην Apirooil το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό μας έχει ελάχιστη διάρκεια ζωής τους περίπου δώδεκα μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι κάθε μπουκάλι που πωλείται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι αρωματικό και διατηρεί όλα τα οφέλη για την υγεία για τα οποία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό. Οι πελάτες μας μπορούν να συμπεράνουν το έτος συγκομιδής είτε από την ημερομηνία λήξης είτε μέσα από την ιστοσελίδα μας!

 

5. Είναι το Apirooil οργανικό ελαιόλαδο;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσέχουν τη διατροφή τους και είναι σημαντικό για αυτούς να χρησιμοποιούν φρέσκα οργανικά προϊόντα.

Αλλά πως μπορεί κανείς να καταλάβει εάν ένα ελαιόλαδο είναι όντως οργανικό ελαιόλαδο;

Καταρχάς, ο όρος οργανικό ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Κανονισμό EC Organic Regulation No.834/2007.

Όσοι ασκούν «ελεγχόμενη – οργανική» γεωργία αποφεύγουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, ορυκτών λιπασμάτων και γενετικής μηχανικής, που είναι κοινά στη συμβατική γεωργία και έτσι φορτώνουν τα προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους.

Ο περισσότερος κόσμος κοιτάζει  τις ετικέτες των προϊόντων που προσφέρουν οργανικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άπειρες σημάνσεις που υπόσχονται πως το προϊόν είναι οργανικό. Δυστυχώς, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός πως οι μικροί παραγωγοί που όντως παράγουν οργανικά προϊόντα και πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα, πρέπει επίσης να πληρώσουν για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία αξιόπιστη σήμανση όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

Στην Apirooil επίσης δεν διαθέτουμε οργανικό πιστοποιητικό για τον τελευταίο λόγο. Παρόλα αυτά έχουμε υποβάλει αίτηση στον ελληνικό φορέα πιστοποίησης “BIO HELLAS”  το Νοέμβριο του 2020, ο οποίος παρέχει πιστοποίηση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 834/2007. Η διαδικασία πιστοποίησης διαρκεί τρία χρόνια και μέχρι να έχουμε το πιστοποιητικό στα χέρια μας, μπορούμε να εγγυηθούμε στους αγαπητούς μας πελάτες το εξής: 

τα ελαιόδεντρά μας μεγαλώνουν χωρίς γενετικές τροποποιήσεις  και φυσικά χωρίς την προσθήκη λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων

 

6. Ποια η διαφορά μεταξύ εξαιρετικά παρθένου, παρθένου και εξευγενισμένου ελαιόλαδου;

 Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Ψυχρή έκθλιψη χωρίς υπερβολική θερμοκρασία δράσης, με οξύτητα περίπου 0,8%. Υπάρχουν επίσης άλλα χημικοαναλυτικά όρια, καθώς και ειδικές απαιτήσεις για τις αισθητηριακές ιδιότητες. Τόσο τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά όσο και η οι χημικές παράμετροι του λαδιού δεν πρέπει να εμφανίζουν τυχόν ελαττώματα. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο λαμβάνεται όταν οι ελιές μαζεύονται απευθείας από το δέντρο στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσης, χωρίς χτυπήματα στον καρπό, και επεξεργάζεται σε σύγχρονο ελαιουργείο που αποφεύγει την οξείδωση και τη  ζύμωση.

Παρθένο Ελαιόλαδο

Ακολουθείται η ίδια διαδικασία παραγωγής με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με μέγιστη οξύτητα 2%. Περαιτέρω χημικοαναλυτικά όρια, ισχύουν και εδώ, καθώς και ειδικές απαιτήσεις για τις αισθητηριακές ιδιότητες.

Το ελαιόλαδο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άψογο. Ένα παρθένο ελαιόλαδο λαμβάνεται όταν οι ελιές δεν είναι απολύτως υγιής ή φρέσκες ή η επεξεργασία δεν έχει γίνει σε ένα σύγχρονο ελαιουργείο.

Lampante Ελαιόλαδο

Είναι ένα παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η οξύτητα είναι πάνω από 2%.Υπάρχουν ξεκάθαρα αισθητηριακά ελαττώματα και τα χημικά αναλυτικά όρια ξεπερνιούνται. Το λάδι Lampante ανήκει ποιοτικά στη χαμηλότερη κατηγορία μεταξύ των  παρθένων ελαίων και δεν είναι εγκεκριμένο για άμεση κατανάλωση και πρέπει να εξευγενιστεί. Λαμβάνεται από ελιές με ελαττώματα που μαζεύτηκαν από το έδαφος και υποβάλλονται σε ζύμωση.

Ακόμη και ένα αρχικά καλό ελαιόλαδο μπορεί να ταγκίσει και να μετατραπεί σε lampante εξαιτίας κακής αποθήκευσης.

Ο όρος lampante παραπέμπει στην παραδοσιακή χρήση του συγκεκριμένου ελαιόλαδου ως καύσιμο για λαμπτήρες πετρελαίου.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο

Αυτός ο τύπος ελαιόλαδου λαμβάνεται από εξευγενισμένα ελαιόλαδα με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 3%. Ένα γενικά άοσμο και άγευστο λάδι, που σαν αποτέλεσμα δεν εμφανίζει αισθητηριακά ελαττώματα και περιέχει σημαντικά λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

 

 

 

 

7. Τι σημαίνει «εξαιρετικά παρθένο», «ψυχρής έκθλιψης» και «εξαγμένο» ελαιόλαδο;

Όποιος έχει σταθεί μπροστά σε ένα ράφι super market με ελαιόλαδα σίγουρα θα έχει αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά μεταξύ των λαδιών, καθώς σίγουρα δεν αφορά μόνο την αισθητική της συσκευασίας. Οι διαφορές μεταξύ των ελαιολάδων εντοπίζονται στον τύπο των ελιών που χρησιμοποιούνται καθώς και τη διαδικασία που ακολουθείται για την εξαγωγή του λαδιού.

Για να εξαχθεί το λάδι από τις ελιές, πρώτα υποβάλλεται σε επεξεργασία με σκοπό την προετοιμασία της πάστας της ελιάς. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο διαδικασίες, οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό, ότι η ζύμωση πραγματοποιείται κάτω από ελεγχόμενη ατμοσφαιρική πίεση και η θερμοκρασία της ζύμωσης δεν υπερβαίνει τους 27°C, κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα και η θρεπτική αξία του ελαιολάδου.

Συνήθως, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν κρυοεκχύλιση καθώς όσο λιγότερο εκτίθεται η πάστα ελιάς στο οξυγόνο τόσο περισσότερο διατηρείται η ποιότητα.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι λάδι που πληροί υψηλότερα πρότυπα ποιότητας από το κανονικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι ένα φυσικό προϊόν. Αν λείπει το «έξτρα» το λάδι δεν είναι άψογο και έχει ποιοτικά και γευστικά ελαττώματα. Αν το ελαιόλαδο προέρχεται από ελιές χαμηλότερης ποιότητας, είναι εξευγενισμένο, χημικά επεξεργασμένο και το πιο προφανές έχει υποστεί πρόσμιξη με παρθένο ελαιόλαδο για να αποκτήσει περισσότερο χρώμα και γεύση.

Ελαιόλαδο

Αν βρείτε τη σήμανση «ελαιόλαδο» χωρίς την προσθήκη «παρθένο» είναι ένα μείγμα που προέκυψε από ανάμειξη εξευγενισμένου και παρθένου ελαιόλαδου. Η οξύτητα του είναι μεγαλύτερη από 10%.

Η αναλογία ανάμειξης δεν αναγράφεται, οπότε θεωρητικά το ποσοστό του εξευγενισμένου λαδιού μπορεί να είναι και 99%. Φυσικά, όσο υψηλότερη είναι η αναλογία ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, τόσο πιο έντονη είναι η γευστική εντύπωση.

Ωστόσο, για καθαρά οικονομικούς λόγους το πολύ 15%  είναι παρθένο ελαιόλαδο. Το συγκεκριμένο είδος λαδιού δεν παράγεται με το πάτημα της ελιάς, αλλά παράγεται με τρόπο τεχνητό και αποτελεί αποτέλεσμα χημικής διαδικασίας κατά την οποία το lampante λάδι μετατρέπεται σε βρώσιμο.

8. Γιατί είναι το ελαιόλαδο ένα από τα πιο υγιεινά έλαια;

Το φρέσκο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στα πιο υγιεινά λιπαρά επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλες πολύτιμες ουσίες ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικές από αυτές είναι:

  • B – Καροτίνη
  • Φολικό Οξύ
  • Ωμέγα – 3 και Ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα
  • Ρετινόλη
  • Βιταμίνη Κ

μεταλλικά στοιχεία καθώς και φυτοχημικά.

 Ένα πολύ υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για τα αντιοξειδωτικά τους, τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές τους ιδιότητές.

H αντικατάσταση άλλων λιπαρών στη διατροφή με ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μετριάζει άλλους κινδύνους της υγείας όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερίνη, η δυσκοιλιότητα και ο σχηματισμός χολόλιθων.

Και ίσως το ελληνικό ελαιόλαδο ευθύνεται και για το γεγονός ότι το οι γηραιότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Αιγαίο Θάλασσα. Στο μικρό νησί της Ικαρίας, που κατοικείται από μόλις 8.500 κατοίκους, τα 100α γενέθλια δεν είναι ασυνήθιστα – αλλά ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια είναι-.

9. Είναι το ελαιόλαδο κακό για το σκύλο μου;

Το ελαιόλαδο θεωρείται μάλλον αβλαβές και καλό για τους σκύλους, αλλά μερικοί μπορεί να είναι ευαίσθητοι, γι’ αυτό προσέξτε για σημάδια διάρροιας ή εμετού όταν δίνετε ελαιόλαδο για πρώτη φορά.

Τα ίδια ποιοτικά standard που ισχύουν για τους ανθρώπους ισχύουν και για τους σκύλους. Μόνο το φρέσκο, πολύ υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει τη δυνατότητα να παρέχει οφέλη για την υγεία και να δράσει ευεργετικά για το δέρμα και το τρίχωμα.

Για σκύλους με προβλήματα βάρους μπορείτε να είστε πιο φειδωλοί με την ποσότητα του ελαιόλαδου καθώς έχει αρκετές θερμίδες.

Η βιταμίνη Α βοηθάει πολύ την όραση του σκύλου και το σύμπλεγμα βιταμινών Β ενισχύει το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό.

Η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  και προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση.

Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και για την επούλωση πληγών.

Το μαγνήσιο βοηθά στην υγεία του μυικού συστήματος.

 

 

 

 

10. Πώς μπορούν να εξηγηθούν οι μεγάλες διαφορές στις τιμές του ελαιόλαδου;

 Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα προϊόντα, πολλοί καταναλωτές δεν θέλουν να πληρώσουν πολλά για ένα ελαιόλαδο, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να έχουν υποτιθέμενη καλή ποιότητα. Η βιομηχανία φαγητού θέλοντας να τους ικανοποιήσει συσκευάζει χαμηλής ποιότητας λάδια σε όμορφες συσκευασίες και μέσω καλού μαρκετινγκ τα προωθεί στην αγορά.

Δεν είναι δυνατό να πωλείται ένα καλό, υγιεινό και υπεύθυνα αποκτημένο ελαιόλαδο για 3,99 € / 500ml ή και λιγότερο.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό.

Από τη μία πλευρά οι πολύ χαμηλές τιμές μπορούν να εξηγηθούν από φτωχές ποιοτικά ελιές. Από την άλλη πλευρά μπορεί να κατηγορηθεί και η συγκομιδή. Η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” έπειτα από έρευνα δημοσίευσε το 2016 το άρθρο με τίτλο ” Δικά μας τα χέρια και τα πρόσωπα της σκλαβιάς ” : η εκμετάλλευση στους μετανάστες στη Σικελία.

Επίσης, η Deutschlandfunk (διατίθεται μόνο στα γερμανικά) ανέφερε για τον τρόπο εκμετάλλευσης των Αφρικανών ελαιοσυλλεκτών στη Σικελία προκειμένου να μπορούν οι αλυσίδες super market να προσφέρουν στους κυνηγούς ευκαιριών υποτιθέμενα ποιοτικά προϊόντα σε πραγματικά χαμηλές τιμές.

Η προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών να φροντίζουν τα δέντρα τους με υπεύθυνο τρόπο, για να παραχθεί ένα προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας είναι τεράστια και στο τέλος ο παραγωγός, ο μύλος, ο εμφιαλωτής και ο λιανοπωλητής πρέπει να κερδίσουν το δίκαιο μερίδιο τους. 

Συνεπώς, το μισό λίτρο υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι αναρτημένο στο ράφι με τιμή τουλάχιστον 10€.

Ωστόσο, για να αγοράσει κανείς τα καλύτερα και πιο ποιοτικά ελαιόλαδα θα πρέπει να διαθέσει το λιγότερο 20€ τα 500ml.

11. Είναι το ακριβό ελαιόλαδο καλύτερο και πιο υγιεινό;

Ναι! Ένα καλό, ποιοτικό και υγιεινό ελαιόλαδο δεν μπορεί να είναι φτηνό. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε την προσπάθεια για τη φροντίδα και την εξαγωγή του ελαιολάδου. Η συγκομιδή της ελιάς αποτελείται από πάρα πολύ μεγάλη χειρωνακτική εργασία.

Και μόνο σε ένα καλό ποιοτικά ελαιόλαδο περιέχονται όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το ελαιόλαδο ένα από τα πιο υγιεινά έλαια.

Οι υποτιθέμενες ευκαιρίες είναι σίγουρα ποιοτικά κατώτερες και δεν παράγεται το προϊόν υπό σωστές συνθήκες.

 

12. Μπορούμε να τηγανίσουμε με ελαιόλαδο;

Το ελαιόλαδο μπορεί να ζεσταθεί χωρίς δισταγμό! Το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για τηγάνισμα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και αγαπημένη επιλογή των γιαγιάδων μας!

Μια ισπανική μελέτη του 2007 επιβεβαιώνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί πράγματι να θερμανθεί (Journal of Agricultural & Food Chemistry) και είναι κατάλληλο ακόμη και για deep frying.(Elsevier – Food and Chemical Toxicology). Απαραίτητη προϋπόθεσή πως χρησιμοποιείτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που έχει χαμηλή οξύτητα.

Ωστόσο, ορισμένα θρεπτικά συστατικά χάνονται πάντα κατά το τηγάνισμα. Αυτό όμως συμβαίνει και με άλλα λάδια.

13. Tι πληροφορίες μας δίνει η ημερομηνία ανάλωσης για ένα ελαιόλαδο;

Ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια αν αποθηκευτεί σωστά. Η ποιότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κυρίως από τη σοδειά. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να δώσουμε στους πελάτες μας εγγύηση ποιότητας και γεύσης σε κάθε σημείο πώλησης στην Apirooil υποδεικνύουμε την ιδανική ημερομηνία ανάλωσης του ελαιόλαδου μας πριν τους δώδεκα μήνες.

14. Πόσα κιλά ελιών χρειάζονται για να παρασκευαστεί ένα λίτρο ελαιόλαδου;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ποικίλλει πολύ από ποικιλία σε ποικιλία. Οι ώριμες ελιές περιέχουν περισσότερο λάδι, αλλά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξύ είναι φτωχότερες σε πολυφαινόλες.

Για υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χρησιμοποιούνται άγουρες ελιές επειδή η περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ είναι χαμηλή ενώ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι για να παραχθεί 1 λίτρο ελαιόλαδο χρειαζόμαστε 6 με 9 κιλά ελιές.

15. Ποια χώρα καταναλώνει περισσότερο ελαιόλαδο;

Οι Έλληνες καταναλώνουν περίπου 15 λίτρα ελαιόλαδο ανά κάτοικο ετησίως, γεγονός που τους καθιστά τους απόλυτους ηγέτες όσον αφορά στην κατανάλωση.

Ακολουθούν οι Ισπανοί με 11,5 λίτρα και έπειτα οι Ιταλοί με 10,5 λίτρα ετησίως.

Επίσης, στην Πορτογαλία, τη Συρία, το Μαρόκο και την Τυνησία καταναλώνονται περίπου 8 λίτρα ελαιολάδου ετησίως.

Στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη π.χ. στην Αυστρία και τη Γερμανία καταναλώνεται περίπου 1 λίτρο τη σεζόν.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.